Sympozjum PUPIL Foods

PUPIL INSTYTUT ŻYWIENIA ZWIERZĄT jest organizatorem cyklu spotkań tematycznych pod hasłem „Zbilansowane żywienie podstawą zdrowia zwierząt towarzyszących”.

W sobotę, 16 czerwca w Łodzi odbyło się kolejne, trzecie już sympozjum tego cyklu. Tym razem omawiano temat: „Psy sportowe – specyfika fizjologii, traumatologia i żywienie”. Seminarium to zgromadziło ekspertów i naukowców z dziedziny medycyny weterynaryjnej, specjalistów od żywienia zwierząt oraz, licznie przybyłych, hodowców psów sportowych, głównie z grupy chartów. Do nich bowiem przede wszystkim adresowana była tematyka wykładów. Zagadnienia związane ze specyfiką psów wyścigowych omówione zostały na przykładzie, hodowanej również w Polsce, rasy whippet. Naukowymi badaniami tej rasy zajmuje się zespół naukowców pod kierunkiem pani prof. dr hab. Urszuli Pasławskiej, w którego skład wchodzą : dr n. med. Robert Pasławski, dr n. wet. Agnieszka Kurosad oraz studenci V roku Medycyny Weterynaryjnej Michał Płóciennik i Kacper Nowak. Dotychczasowe wyniki ich pracy pani profesor Pasławska przedstawiła w niezwykle interesującym, bogato udokumentowanym i ilustrowanym wykładzie. Whippet – to rasa psów wyhodowanych w Anglii do użytkowania wyścigowego. Charakteryzują się one cechami niespotykanymi u psów innych ras. Dobór hodowlany, mający na celu wzmocnienie ich cech użytkowych, spowodował nieświadomą selekcję whippetów w kierunku kardiomegalii czyli powiększenia serca. Ze względu na wyjątkową morfologię, psy tej rasy mogą charakteryzować się odmiennościami fizjologicznymi względem psów innych ras. Charakterystyczna jest dla nich miedzy innymi: erytrocytoza sportowców, wysokie stężenie kreatyniny, wynikające z intensywnej pracy oraz wydłużona biotransformacja anestetyków w wątrobie podczas znieczulenia. Podczas wykładu omówione zostały także takie, właściwe chartom, przypadłości jak: zaburzenia rytmu serca bezpośrednio po wysiłku, odruchowy zespół omdleniowy, zespół zatoki szyjnej czy omdlenia sytuacyjne.

Whippet to pies z natury pobudliwy i wrażliwy, a w związku z użytkowaniem wyścigowym podatny na wszelkiego rodzaju urazy mechaniczne, co było tematem prelekcji dr n. med. lekarza weterynarii Roberta Pasławskiego. Scharakteryzował on specyfikę ruchu psa sportowego oraz wskazał te części ciała, które najczęściej ulegają uszkodzeniu. Zwrócił też uwagę, że pies sportowy – to nie tylko mięśnie, serce, ścięgna, ale i oczy, które także mogą ulegać uszkodzeniom mechanicznym. Dr Pasławski przedstawił typowe dla psów wyścigowych rodzaje urazów oraz omówił sposoby postępowania bezpośrednio po wystąpieniu urazu, między innymi także sposób przenoszenia i transportowania rannego psa. Poradził również, jak udzielić psu pierwszej pomocy w razie nagłego wypadku, wykorzystując do tego tylko podstawowe przedmioty, które mamy przy sobie podczas spaceru: smycz, obrożę/szelki, kaganiec, woreczki na odchody i telefon komórkowy.

Niezwykle interesujący wykład poprowadziła dr Agnieszka Kurosad, która opisała sposób wykorzystania energii z pokarmu przez psa „sprintera” oraz możliwości odbudowy rezerw energii w czasie odpoczynku. Omówiła dobór składników w pokarmie – taki, aby posiłek był nie tylko zbilansowany, ale pozwalał także na poprawę osiągów psa sportowego. Poruszyła również problem ochrony „białek mięśni”, możliwości minimalizacji „zmęczenia mięśni” po wysiłku oraz skutecznej ich regeneracji. Powołując się na przykłady z literatury naukowej, omówiła także pokrótce różne modele żywienia psa z ich dodatnimi i ujemnymi konsekwencjami dla zdrowia i kondycji zwierzęcia.

Sympozjum było doskonałą okazją do zaprezentowania nowego produktu firmy PUPIL Foods:

PUPIL Premium SPORT pełnoporcjowa karma sucha dla psów aktywnych

Receptura tej karmy została opracowana na podstawie badań naukowych przeprowadzonych przez PUPIL Instytut Żywienia Zwierząt. Karma przeznaczona jest dla psów sportowych, poddawanych intensywnemu lecz krótkotrwałemu wysiłkowi fizycznemu. Celem Instytutu było przygotowanie zbilansowanej i łatwostrawnej karmy funkcjonalnej dla psów biegających. Dlatego szczególną uwagę poświęcono selekcjonowaniu składników pod względem optymalnej strawności oraz doborze dodatków istotnych dla psów sportowych, takich jak: tauryna, L-karnityna, siarczan glukozaminy, chondroityna, wit.C i inne. Produkt ten przeszedł dokładne analizy chemiczne oraz badanie strawności w laboratorium Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Sympozjum w Łodzi zgromadziło ekspertów i naukowców z medycyny weterynaryjnej, hodowców psów sportowych oraz specjalistów od żywienia zwierząt. To, trzecie już, spotkanie tematyczne z cyklu „Zbilansowane żywienie podstawą zdrowia zwierząt towarzyszących”, cieszyło się dużym zainteresowaniem. Podczas jednodniowej konferencji goście mieli okazję wziąć udział w trzech specjalistycznych wykładach oraz w prezentacji wyprodukowanej przez firmę PUPIL Foods karmy suchej PUPIL Premium® SPORT dla psów aktywnych. Po każdym z trzech wykładów uczestnicy seminarium wymieniali się doświadczeniami i uzupełniali fachową wiedzę podczas paneli dyskusyjnych. Seminarium było świetną okazją do zapoznania się ze specyfiką fizjologii psów sportowych oraz z aspektami ich optymalnego żywienia.

Podejmując produkcję karmy suchej PUPIL Premium Sport, Firma PUPIL Foods wyszła naprzeciw potrzebom kolejnej, ważnej grupy właścicieli i hodowców psów – tym razem psów aktywnych, użytkowanych sportowo, także w sporcie wyczynowym, jakim są wyścigi chartów.

Dołożono wszelkich starań, by receptura tej karmy została opracowana według najlepszej wiedzy naukowej, drobiazgowo przebadana i przetestowana, aby móc zainteresowanym klientom zaoferować produkt najwyższej, europejskiej klasy.