Sympozjum PUPIL Foods

PUPIL INSTYTUT ŻYWIENIA ZWIERZĄT jest organizatorem cyklu spotkań tematycznych pod hasłem „Zbilansowane żywienie podstawą zdrowia zwierząt towarzyszących”.

W sobotę, 16 czerwca w Łodzi odbyło się kolejne, trzecie już, sympozjum tego cyklu. Tym razem omawiano temat: „Psy sportowe – specyfika fizjologii, traumatologia i żywienie”. Seminarium to zgromadziło ekspertów i naukowców z dziedziny medycyny weterynaryjnej, specjalistów od żywienia zwierząt oraz, licznie przybyłych, hodowców psów sportowych, głównie z grupy chartów. Do nich bowiem przede wszystkim adresowana była tematyka wykładów. Zagadnienia związane ze specyfiką psów wyścigowych omówione zostały na przykładzie, hodowanej również w Polsce, rasy whippet. Naukowymi badaniami tej rasy zajmuje się zespół naukowców pod kierunkiem pani prof. dr hab. Urszuli Pasławskiej, w którego skład wchodzą : dr n. med. Robert Pasławski, dr n. wet. Agnieszka Kurosad oraz studenci V roku Medycyny Weterynaryjnej Michał Płóciennik i Kacper Nowak.

Sympozjum było doskonałą okazją do zaprezentowania nowego produktu firmy PUPIL Foods:

PUPIL Premium SPORT pełnoporcjowa karma sucha dla psów aktywnych

Receptura tej karmy została opracowana na podstawie badań naukowych przeprowadzonych przez PUPIL Instytut Żywienia Zwierząt. Karma przeznaczona jest dla psów sportowych, poddawanych intensywnemu lecz krótkotrwałemu wysiłkowi fizycznemu. Celem Instytutu było przygotowanie zbilansowanej i łatwostrawnej karmy funkcjonalnej dla psów biegających. Dlatego szczególną uwagę poświęcono selekcjonowaniu składników pod względem optymalnej strawności oraz doborze dodatków istotnych dla psów sportowych, takich jak: tauryna, L-karnityna, siarczan glukozaminy, chondroityna, wit.C i inne. Produkt ten przeszedł dokładne analizy chemiczne oraz badanie strawności w laboratorium Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Więcej informacji na PUPIL Blogu.

Wyślij Wiadomość