VI Sympozjum Naukowe Instytutu Żywienia Zwierząt Pupil. Na zdjęciu produkty FOLK i monitor z prezentacją.

„Z miłości do dobrego smaku”— to myśl przewodnia VI Sympozjum Naukowego Instytutu Żywienia Zwierząt Pupil, które odbyło się 10.02 2022 r., w Pałacu Myśliwskim Książąt Radziwiłłów w Antoninie. To również hasło ilustrujące założenia marki FOLK — nowego brandu firmy PUPIL Foods.

Po niemal dwóch latach ciszy spowodowanej ograniczeniami związanymi z pandemią, w pięknych przestrzeniach Pałacu Myśliwskiego, znów wybrzmiała porcja wiedzy o zdrowym jedzeniu dla psów i kotów.

Fot. Rynek Zoologiczny. Uczestnicy wysłuchali niezwykle ciekawych wykładów
fot. Rynek Zoologiczny Uczestnicy wysłuchali niezwykle ciekawych wykładów

Po tak długiej przerwie, z tym większym entuzjazmem grono słuchaczy wysłuchało niezwykle ciekawych wykładów. Przestrzeń drewnianej architektury, pamiętającej kameralne występy przebywającego tam kilkukrotnie Fryderyka Chopina, niezawodnie sprzyjała fantastycznej atmosferze sympozjum.

Prelekcje poświęcone były zdrowemu żywieniu czworonogów, choć tym razem w konkretnym kontekście karmy marki FOLK.

Cykl wykładów rozpoczął David Morgan, absolwent University of Cambridge, lekarz weterynarii z Wielkiej Brytanii, a na co dzień konsultant Instytutu, którego kompetencje wspierają prace nad recepturami karm firmy Pupil Foods.

Wykorzystując produkty nowego brandu FOLK, doktor Morgan omówił prezentację zatytułowaną: „Metody określania jakości karm dla zwierząt domowych — znaczenie strawności składników pokarmowych”.  

Naukowiec zwrócił uwagę na trudność w obiektywnej ocenie jakości karmy. Podkreślił, że choć na opakowaniach można znaleźć szereg parametrów, których opis jest wymagany przez szczegółowe przepisy, to jednak nie odpowiadają one konsumentowi jednoznacznie na pytanie o rzeczywistą jakość produktu, a tą w przypadku jedzenia dla zwierząt określa strawność. To ona daje nam najlepszą wiedzę o klasie karmy, a by ją zmierzyć należy wykonać badania, które będą powtarzalne, zmierzalne, a ich wyniki jednoznaczne. Tylko w ten sposób możemy z całą stanowczością wyrokować na temat jakości produktu.

Co wpływa na strawność? Szereg czynników. Z łańcucha zależności, omówiona została rola składników kluczowych, jak białko, tłuszcz i węglowodany. Szczególną uwagę zwrócono na obróbkę termiczną produktów, a co za tym idzie konieczność posługiwania się doskonałym zapleczem technicznym w procesie produkowania jedzenia dla czworonogów.

Dla zobrazowania procesów trawiennych zwierząt, zostały omówione układy pokarmowe psów i kotów, co wyraźnie wykazało pierwszorzędność parametru strawności w procesie opracowywania receptur pokarmu dla Pupili.

fot. Rynek Zoologiczny Wykład dr inż. Olgi Lasek
fot. Rynek Zoologiczny Wykład dr inż. Olgi Lasek

Kolejnym zajmującym punktem programu sympozjum był wykład dr inż. Olgi Lasek. Spotkanie miało kilka przeplatających się wzajemnie odsłon. Prelegentka, jako pracownik naukowo-dydaktyczny Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podzieliła się swoją ogromną wiedzą i doświadczeniem z zakresu żywienia psów i kotów.

Pierwszy wykład, zatytułowany: „Charakterystyka i wartość pokarmowa surowców w produktach FOLK”, wyjaśniał różnice w składach komponentowych: otwartych (tj. według kategorii) i zamkniętych (według nazw szczególnych). Receptura zamknięta jest najbardziej precyzyjna i najlepsza dla Klienta. Jej właśnie użyto w konstruowaniu składu karmy FOLK.

Została też wyjaśniona rola, jaką w produktach FOLK pełnią prebiotyki, probiotyki, witaminy, minerały, substancje bioaktywne, a także dobroczynny wpływ ziół w diecie zwierząt domowych.

Kolejne wystąpienie to: „Koncepcja zbilansowanego żywienia. Indywidualne plany żywienia. Szkolenia z arkusza”, dotyczyło sposobów żywienia psów i kotów. Omówione zostały techniki żywienia, ich wady i zalety oraz wpływ na kondycję, w zależności od wieku, aktywności i stanu zdrowia zwierzęcia.

fot. Rynek Zoologiczny Arkusz spersonalizowanego obliczania zapotrzebowania energetycznego
fot. Rynek Zoologiczny Arkusz spersonalizowanego obliczania zapotrzebowania energetycznego

Przedstawiony przez prelegentkę arkusz, pozwala na spersonalizowane obliczenie zapotrzebowania energetycznego zwierzaka, a co za tym idzie ilości konkretnej karmy, którą należy wyasygnować zwierzęciu w ramach posiłków. Arkusz został dedykowany produktom FOLK  oraz PUPIL Premium i jest unikatowym, wygodnym w użyciu narzędziem, niezmiernie przydatnym w kontakcie z odbiorcą docelowym. Dzięki niemu Klient otrzymuje zindywidualizowany program żywieniowy dla psa lub kota.

Omówiono również obecność marki FOLK w szeroko rozumianych social mediach. Zaprezentowano interakcję z fanami na FB, Instagramie, blogu, ale też przedstawiono najnowsze przedsięwzięcia — podcast FOLKTOKI oraz kanał na Tik Toku.

Wieczór zakończono przepięknym koncertem fortepianowym z udziałem fletu poprzecznego.

fot. Rynek Zoologiczny Samodoskonalenie jest kluczem do podnoszenia jakości
fot. Rynek Zoologiczny Samodoskonalenie jest kluczem do podnoszenia jakości

Atmosfera VI Sympozjum Naukowego była wprost proporcjonalna do ogromu podanej w sposób ciekawy wiedzy. Jak wybrzmiało podczas konferencji wielokrotnie – samodoskonalenie jest kluczem do podnoszenia jakości wszystkiego, czym się zajmujemy. Zatem do zobaczenia już wkrótce.

VI Sympozjum Naukowe Instytutu Żywienia Zwierząt Pupil