Codzienna aktywność oraz odpowiednia dieta to podstawy zdrowego życia zarówno człowieka jak i naszych pupili. Wiele cennych informacji na temat żywienia oraz pielęgnacji psich i kocich seniorów uzyskali uczestnicy V Sympozjum Instytutu Żywienia Pupil, które odbyło się w piątek 25 października, w wyjątkowych wnętrzach pałacu myśliwskiego książąt Radziwiłłów w Antoninie.

Tegoroczne V Sympozjum Instytutu Żywienia Zwierząt PUPIL było okazją do przybliżenia zagadnień związanych ze zdrowiem zwierzęcych seniorów. Tematyka wykładów dotyczyła różnorodnych aspektów wpływających na samopoczucie psów i kotów oraz sposobów żywienia, zapewniających jak najlepsze funkcjonowanie organizmu.

– Najważniejsze jest dla nas dobro zwierząt – mówi Jolanta Sułecka, prezes Instytutu Żywienia Zwierząt PUPIL. – PUPIL Foods to firma rodzinna z innym podejściem do zwierząt. Kluczowa jest dla nas jakość surowców, najnowocześniejsze linie produkcyjne, ale także kwestia wiedzy jest bardzo ważna. Dlatego powołaliśmy Instytut Żywienia Zwierząt PUPIL. Jest to jednostka, z którą współpracują na stałe wybitni naukowcy oraz czołowe ośrodki naukowe w kraju.

Jak co roku w trakcie konferencji wykłady wygłosili naukowcy medycyny weterynaryjnej i specjaliści od żywienia zwierząt.

Na sympozjum gościł David Morgan, lekarz weterynarii z Wielkiej Brytanii, kształcony na Uniwersytecie Cambridge, z prelekcją pt. „Jak możemy pomóc naszym zwierzętom zdrowo się starzeć”. Jak podkreślał David Morgan starzenia w przypadku ludzi jak i  zwierząt nie należy postrzegać jako chorobę, a każda decyzja dotycząca żywienia, czy aktywności ma wpływ na długość życia.

Według badań 25% starzenia to wynik uwarunkowań genetycznych. 75% nie jest kontrolowane przez geny, to znaczy, że mamy ogromny wpływ na proces starzenia się.

– Nie ma ucieczki od starzenia się. Naszym celem powinno być wydłużanie trwania życia w zdrowiu u naszych pupili – podkreślał David Morgan. – Zdarzenia z wczesnych lat mogą mieć znaczący wpływ na zdrowe życie na etapie dorosłości, jak i na jego długość.

David Morgan proces starzenia zwierząt ukazał przy pomocy schematu „okien możliwości”. Według naukowca życie zwierzaka można podzielić na fazy. Szczeniaki powinny przejść szczepienie i odrobaczanie. W pierwszej fazie życia także dieta odgrywa znaczącą rolę. To wówczas zwierzę wchodzi w nawyki i co najważniejsze, potrzebuje odpowiednich składników odżywczych. Wszystkie te czynniki mają wpływ na drugą i trzecią fazę życia, czyli na zwierzęcego dorosłego i seniora. Odpowiednia ilość ruchu i dieta wpłyną na utrzymanie odpowiedniej wagi, co pozwoli zachować w przyszłości zdrowe stawy i uzębienie.

Przyczyny chorób oraz objawy zaburzeń u starszych zwierząt zaprezentowała w wykładzie lek. wet. Agnieszka Janeczek. Jak wskazała, starzenie wiąże się z postępującymi zmianami w mózgu i zaburza jego odpowiednie funkcjonowanie.

– U starzejących się zwierząt dochodzi do rozwoju ponad kilkuset chorób fenotypowo odpowiadających chorobom ludzi w podeszłym wieku – podkreślała lek. wet. Agnieszka Janeczek. – Wczesne rozpoznanie i wprowadzenie adekwatnego leczenia pozwala całkowicie zniwelować objawy.

Wśród zachowań, które powinny zwrócić uwagę właścicieli wymienia się: niechęć do aktywności, nietypowe zachowanie w znanych miejscach, wyraźnie opóźnione reakcje, zagubienie i dezorientacja, drażliwość i wycofanie z w kontaktach z domownikami.

Jednym z kluczowych tematów konferencji było także omówienie diet dla zwierzęcych seniorów.  Według wyników badań produkty PUPIL Premium Senior są w pełni dostosowane dla starszych zwierzaków. Zarówno seria karmy suchej, jak i mokrej, spełniają potrzeby żywieniowe psich i kocich seniorów.